Rozsmakuj się we włoskich specjałach

Mariolę Bojarską-Ferenc zapewne wszyscy kojarzą albo z telewizji albo z książek o zdrowym odżywianiu. Niedawno premierę miał jej najnowszy tytuł „Smakuj życie. Gotowanie nasza pasja”, której współautorem jest młodszy syn dziennikarki, Aleksander Ferenc. W książce znajdziecie wiele przepisów kuchni włoskiej, ale nie tylko.

Pierwsze, co mnie zauroczyło, kiedy wzięłam do ręki książkę, to jej piękna szata graficzna. „Smakuj życie” zawiera wiele pięknych fotografii i zanim dotrzemy do części z przepisami, już czujemy włoskie smaki na podniebieniu.

Zanim zaczniesz gotować

Autorzy zabierają nas w kulinarną podróż, ale zanim przenosimy się do Włoch opowiadają o swoim domu, wspólnym gotowaniu, rozsmakowywaniu się w potrawach, rodzinnych tradycjach kuchennych. Jest trochę o zachęcaniu dzieci do gotowania, trochę o pobycie Aleksa we Włoszech w trakcie studiów. Nieco o samodzielności w kuchni, ale przede wszystkim jest pasja. Miłość do poznawania kulinarnych nowości jest widoczna na każdej stronie. Z każdego zdjęcia bije radość. Jest to tak optymistyczne, że czytelnik od razu chce także rozsmakować się we włoskich specjałach. Ponieważ Aleksander Ferenc przez długi czas mieszkał we Włoszech, opowiada o przyzwyczajeniach Włochów, ich preferencjach kulinarnych i stylu życia. Bo nie ulega wątpliwości, że kuchnia to nie tylko jedzenie – to styl życia. W książce jest wiele ciekawostek, w tym na temat serów i makaronów.

Rozsmakuj się we włoskich smakach

A kiedy mentalnie przenosimy się na włoską ziemię, autorzy książki zapraszają nas do kuchni i wypróbowania wielu ciekawych przepisów. Wśród 75 potraw znajdują się przystawki, dania z makaronów, mięs i ryb. Jednak nie są one w żaden sposób zmieniane, dlatego mamy okazję spróbować tego, co na co dzień jedzą Włosi. Myślę, że każdy może znaleźć wśród nich specjały, w których się zakocha, a jeżeli przystąpi do gotowania bezpośrednio po tym jak przeczytana będzie pierwsza część, przyjemność z przygotowywania i spożywania dań będzie jeszcze większa. Wspomniane wyżej barwne fotografie są w obu częściach książki. Najpierw, kiedy zapoznajemy się ze spostrzeżeniami autorów i włoską mentalnością. Następnie, kiedy sami chcemy coś przyrządzić.


Za egzemplarz do recenzji dziękujemy:

Komentarze

komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Facebook IconTwitter IconŚledź nas n Instagramie!Śledź nas n Instagramie!

Korzystając z tej witryny akceptujesz politykę prywatności więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close