Wegetariańska kuchnia włoska

Kuchnia włoska kojarzy się przede wszystkim z takimi potrawami, jak spaghetti bolognese, czy pizza. Do tej pory myślałam, że wiele regionalnych dań włoskich jest na bazie mięsa. Korzystając z książek kulinarnych z przepisami na włoskie potrawy, jako wegetarianka mogłam je wykorzystać fragmentarycznie. Rosalba Gioffre wraz ze swoją książką „Vegano Italiano. Wegańskie smaki tradycyjnej kuchni włoskiej” zabiera w podróż kulinarną w zupełnie innym wydaniu.

Nie będę ukrywała, że tym, co zachwyciło mnie od pierwszego momentu była możliwość skorzystania ze wszystkich przepisów. A że jest ich przeszło 150, jest z czego wybierać. Z różnych powodów coraz więcej osób przechodzi na dietę wegetariańską. Część przez swoje poglądy, inni przez zdrowie albo smak. Nie mniej jednak wielu badaczy udowadnia, że kierunek ten jest prawidłowy i jeżeli dieta będzie odpowiednio urozmaicona, jest korzystna nie tylko dla zdrowia, ale także środowiska naturalnego.

Wśród włoskich smaków zdrowo i naturalnie

Jeżeli chcemy dbać o swój organizm, musimy decydować się na produkty jak najmniej przetworzone, nie pryskane i przechowywane przez taki czas, by nadal były świeże i zawierały witaminy. Jest to kolejna rzecz, która podoba mi się w książce Rosalby Gioffre.  Postawiła na produkty lokalne. Co prawda nie wszystkie rzeczywiście są takie w naszej strefie klimatycznej, ale większość. Poza tym podzieliła przepisy na pory roku, a co za tym idzie, proponuje nam takie potrawy, które można przygotować z tego, co jest akurat w sklepie. Podczas pisania autorka inspirowała się recepturami mamy, babci, ciotek. Wszystkie panie są mieszkankami Włoch i dzielą się tylko tradycyjnymi recepturami.

Dla kogo?

Wśród przepisów znaleźć można między innymi fenkuł alla pizzaiola, bakłażany „a fungo” z sosem miętowym, pomarańcze w cieście francuskim, czy lazanię z grzybami i karczochami. Smakowicie brzmiących i wyglądających potraw jest znacznie więcej. Komu polecam ten tytuł? Na pewno wegetarianom, którzy mogą w pełni rozkoszować się tradycyjnymi włoskimi daniami. Jednak „Vegano Italiano” spodoba się wszystkim kochającym włoskie smaki, a którzy nie wyobrażają sobie jedzenia bez udziału mięsa. Sądzę, że możecie być miło zaskoczeni.


Za książkę do recenzji dziękujemy:

Komentarze

komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Facebook IconTwitter IconŚledź nas n Instagramie!Śledź nas n Instagramie!

Korzystając z tej witryny akceptujesz politykę prywatności więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close