Home Office – ABC dbałości o zdrowie

W ciągu ostatnich lat sytuacja zmusiła wielu z nas do przejścia częściowo lub całkowicie na pracę zdalną. Chociaż nasz tryb pracy i organizacja dnia się zmieniły, to nie możemy zapominać o zdrowym stylu życia, a tym samym o zbilansowanej diecie.

Praca zdalna potrafi rozleniwić – nie musimy nigdzie jeździć, starannie dobierać elementów garderoby. Do tego dochodzą pokusy w postaci łóżka stojącego obok, pełnej lodówki, czy nawet bałaganu, jaki gdzieś tam za naszymi plecami prosi o uprzątnięcie. Z drugiej strony jest wiele korzyści. Możemy zaoszczędzić mnóstwo czasu na dojazdach, organizacja dnia jest bardziej elastyczna i nie musimy się stołować w stołówce, barze lub restauracji. Zamiast tego możemy przygotować zdrowe jedzenie w domu.

Dwa klucze do zachowania zdrowia

Jeśli chcemy cieszyć się pełnią zdrowia, powinniśmy kłaść nacisk na dwa aspekty – regularną aktywność fizyczną i zbilansowaną dietę. Nie ulega wątpliwości, że część z nas przy home office ma spory problem z motywacją do aktywności i szuka wymówek. Aby jednak choć trochę się porozciągać, ćwiczyć jogę lub biegać wcale nie musimy mieć specjalistycznego sprzętu. Dorosły człowiek powinien ćwiczyć codziennie przez co najmniej kilkadziesiąt minut, nie musi to być intensywny wysiłek, ale jakikolwiek być powinien. I nie ma mowy o tym, by jedyną formą aktywności była trasa od biurka do lodówki! A skoro jesteśmy przy lodówce, jak to wygląda z dietą?

O zbilansowaną dietę należy dbać zawsze. Ponieważ podczas pracy zdalnej jesteśmy więcej w domu i mamy do dyspozycji własną kuchnię, dbałość o dietę powinna być prostsza niż wtedy, kiedy do wieczora jesteśmy na mieście. Teraz nie możemy wymawiać się zmęczeniem lub brakiem czasu. Mimo to podobnie jak aktywność fizyczna wymaga to pewnej motywacji i samozaparcia, wszak numer do pizzerii leży tuż obok, a niedaleko jest restauracja ze smacznym menu. O ile czasem zdecydujemy się na zamówienie jedzenia do domu, to wszystko jest ok, ale niekoniecznie pozwoli nam ono dbać o zdrową dietę.

Home Office – jemy smacznie i zdrowo!

Planujmy naszą dietę bardzo starannie. Będziemy zdrowsi, zwiększy się nasza koncentracja i poprawi samopoczucie. Czego nie może zabraknąć w jadłospisie? Do każdego posiłku dodajmy jakieś owoce lub warzywa. Starajmy się, by posiłki były urozmaicone. Jeżeli mamy opory przed wprowadzaniem do diety niektórych warzyw, postawmy na soki, najlepiej z sokowirówki lub wyciskarki wolnoobrotowej. Następne na liście są produkty zbożowe. Przychylnie patrzmy na ciemne pieczywo, kasze i makarony. Do tego nabiał i produkty mleczne jak kefiry i jogurty naturalne. Nie zapominajmy o chudym mięsie, rybach i owocach morza.

Chociaż wszystko to już wiemy od dawna, to czasem nasze posiłki nie są zróżnicowane i czegoś w nich brakuje. Eksperymentujmy ze składnikami, fakturami i przyprawami. Zamiast dodawać przyprawy suszone, postawmy na świeże zioła. Mają inny, często intensywniejszy smak, dzięki czemu nawet te potrawy, które naszym zdaniem stały się pospolite, mogą mieć w sobie zupełnie nowe nuty smakowe. Nie jest to jedyna zaleta świeżych ziół.

Największe zalety ziół

W przypadku ziół w pierwszej kolejności zwracamy uwagę przede wszystkim na walory smakowe. To jeden z głównych powodów, dla których się na nie decydujemy. Jednak oprócz tego zioła to prawdziwe bogactwo witamin, minerałów, antyoksydantów i olejków eterycznych. Wpływają na funkcjonowanie układu pokarmowego, działają przeciwzapalnie i antyalergicznie. To suplementy diety, które dała natura. Jeśli świeże zioła dodamy do marynat, to je konserwują. Natomiast przy daniach pieczonych bądź grillowanych zmniejszają ilość rakotwórczych związków. No i są dekoracją! Małe doniczki z zielonymi aromatycznymi listkami sprawiają, że kuchnia będzie wyglądać przytulnie. A do tego będzie pachnieć niczym w wykwintnej restauracji.

Świeże zioła i przepisy na wyśmienite dania znajdziemy na stronie Baziółka. To polska marka, która miała swój udział w powstaniu książki „Zioła na talerzu”, której recenzja znajduje się na naszym portalu. Jestem przekonana, że spodoba się zarówno początkującym, jak i doświadczonym kucharzom. I oczywiście do każdego przepisu potrzebujemy świeżych ziół.

Komentarze

komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Facebook IconTwitter IconŚledź nas n Instagramie!Śledź nas n Instagramie!

Korzystając z tej witryny akceptujesz politykę prywatności więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close