Za każdym razem, kiedy gotujemy, potrawa może smakować inaczej. Wszystko za sprawą odpowiednich proporcji i przypraw. Coraz częściej komponując posiłki dbamy o to, by pojawiały się w nich pełne witamin składniki. W trakcie przygotowywania jedzenia warto też zwrócić uwagę na zioła, które zmienią smak, nadadzą niepowtarzalny aromat i są zdrowe. O tym, w jaki sposób można je zastosować i z czym je łączyć dowiecie się z książki „Zioła na talerzu”.
Książka nie ma jednego autora, ale aż 15. Właśnie tylu znakomitych kucharzy dzieli się swoją wiedzą o ziołach, uwielbieniem dla nich i oczywiście przepisami. Swoimi spostrzeżeniami i aromatycznymi opowieściami podzielili się: Zofia Cudny, Marta Dymek, Lara Gessler, Tomek Jakubiak, Samar Khanafer, Daria Ładocha, Grzegorz Łapanowski, Marieta Marecka, Marianna Medyńska, Eliza Mórawska-Kmita, Andrzej Polan, Paweł Sacha, Maia Sobczak, Jurek Sobieniak i Tomek Woźniak.
Odkryj nowe smaki
W odróżnieniu od wielu książek kucharskich, „Zioła na talerzu” nie są podzielone za względu na sezonowość. Nie ma też podziału na rodzaje potraw, czy okazje. Rozdziały są ułożone z rozróżnieniem na zioła. Muszę przyznać, że w swojej kuchni korzystam z ziół, ale książka zawiera także takie, których nigdy do tej pory nie wykorzystałam. Jedne zioło, to jeden opowiadający o nim kucharz i jego przepisy. Zioła, które są dokładnie przedstawione to: bazylia, bazylia tajska, kolendra, lubczyk, majeranek, melisa, mięta, oregano, pachnotka, pietruszka, rozmaryn, rukiew wodna, szałwia, szczaw czerwony i tymianek. Po pełnej zapachów historii jest szereg przepisów, gdzie dane zioło można zastosować. Ręczę, że od samego przeglądania i czytania poczujecie te nieziemskie aromaty!
Coś dla zdrowia
Zioła to nie tylko fantastyczne uzupełnienie potraw. To również szereg korzyści dla naszego zdrowia. Wiele z nich może być potraktowanych jako element profilaktyki w poważnych chorobach. Część może sprzyjać leczeniu, czy zwiększeniu odporności. Aby się upewnić, co do tego, które zioła będą najbardziej polecane w danym przypadku, można przejść na koniec tytułu „Zioła na talerzu”, gdzie wszystkie wymienione wcześniej rośliny zostały opisane pod kątem właściwości prozdrowotnych. Na ostatnich stronach w skrócie omówiono jak dbać o zioła. „Zioła na talerzu” to książka dobra dla osób, które kochają gotować, chcą się zdrowo odżywiać i są otwarte na nowe smaki, które będą dopieszczać podniebienia.
Za książkę do recenzji dziękujemy:
One Reply to “Wykorzystaj w kuchni ziołowy potencjał”