Emocje w kolorze

konkurs czarna biel

Chcemy Was zaprosić do drugiego już konkursu z udziałem książki „Czarna biel. Wspomnienia” Mariana A. Noconia. Na zwycięzców czekają trzy egzemplarze tej poruszającej lektury. Tematyka książki jest poważna i refleksyjna, ale jednocześnie zachęcająca do dalszego czytania. Kto z Was ma odwagę zmierzyć się ze wspomnieniami mrocznego okresu II Wojny Światowej?

Marian A. Nocoń spisał wspomnienia z życia Ireny Federowicz – dziś już niezwykle dojrzałej i doświadczonej przez los kobiety. Początkowo książka miała roztoczyć przed czytelnikami tylko i wyłącznie wspomnienia bohaterki z okresu II Wojny Światowej, zwłaszcza te dotyczące traumatycznych przeżyć, których doświadczyła podczas powstania warszawskiego. Wydarzenia te były tak dramatyczne, że Irena Federowicz zdecydowała się o nich mówić dopiero po upływie kilkudziesięciu lat – wtedy, gdy upłynęło wystarczająco dużo czasu, aby blizny się zagoiły. Jednak książka przedstawia fragmenty życia bohaterki w znacznie szerszym zakresie, bowiem tak oto otwierając Czerń i biel. Wspomnienia poznajemy panią Irenę jako małą dziewczynkę, a rozstajemy się z jej historią już w czasach współczesnych. Więcej na tej pozycji znajdziecie w naszej recenzji.

Pytanie konkursowe, jakie przygotowałyśmy na dzisiaj brzmi następująco:

Jakie uczucia możemy przypisać do bieli a jakie do czerni? Podaj po 4 przykłady emocji, które Twoim zdaniem odzwierciedlają wymienione kolory.

Odpowiedzi należy udzielać w komentarzu pod postem konkursowym na Facebooku. Czekamy na nie od 12 do 26 września 2016 roku.

Nagrody:

3 x książka „Czarna biel. Wspomnienia” Mariana A. Noconia

Fundatorem nagród jest Wydawnictwo Szara Godzina

Regulamin konkursu znajdziecie TUTAJ.

logoszara

Kulturantki_Szara_Godzina_Czern_i_biel_wspomnienia

 

Komentarze

komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Facebook IconTwitter IconŚledź nas n Instagramie!Śledź nas n Instagramie!

Korzystając z tej witryny akceptujesz politykę prywatności więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close