Komu bliska jest dieta bezglutenowa? A kto chciałby się dowiedzieć czegoś więcej na temat glutenu i badań z nim związanych? W dzisiejszym konkursie macie szansę wygrać książkę „Wolni od glutenu. Gluten Ffreedom” Alessia Fasano, której recenzja ostatnio była publikowana na łamach naszego portalu.
Książka, która została stworzona przez założyciela i dyrektora ośrodka badań nad celiakią w Massachusetts General Hospital na wydziale medycznym Uniwersytetu Harvarda to istna encyklopedia glutenu! Nie ma w tym ani trochę przesady. Dość opasły tom, który razem z bardzo rzetelną bibliografią (a na to zawsze zwracam uwagę przy książkach naukowych) ma 430 stron mówi tylko i wyłącznie o glutenie. Niesamowite, prawda? Autor wychodzi od tego, jak postrzegana była celiakia kilkadziesiąt lat temu, kiedy nawet lekarzom pojęcie nie było znane, następnie rozróżnia czym jest celiakia, czym nietolerancja albo alergia na gluten. Wbrew pozorom, to wcale nie jest to samo. Kolejne rozdziały opisują ciekawe diagnostyczne przypadki i liczne badania. Wiele wniosków było dla mnie dużym zaskoczeniem. Czy podejrzewalibyście, że niezdiagnozowana celiakia, nie dająca jasnych objawów może być przyczyną schizofrenii? Albo zbyt wczesne wprowadzanie glutenu do diety dziecka może przyczynić się do pojawienia celiakii? Więcej na temat książki “Wolni od glutenu” znajdziecie w recenzji.
Pytanie konkursowe:
Jakie znasz mity/ciekawostki/nieporozumienia związane z glutenem?
Odpowiedzi należy udzielać w komentarzu pod postem konkursowym na Facebooku. Czekamy na nie od 6 do 20 lipca 2016 roku.
Nagrody:
4 x książka „Wolni od glutenu. Gluten Ffreedom” Alessia Fasano
Fundatorem nagród jest Instytut Wydawniczy Erica
Regulamin konkursu znajdziecie TUTAJ.
Istnieje wiele mitów na temat glutenu. Na przykład wśród moich koleżanek. Uważają,że wyeliminowanie z diety glutenu to dobra metoda na odchudzanie. Faktycznie dziewczyny chudną, ale nie jest to trwała utrata wagi. Kiedy po utracie zbędnych kilogramów próbują zaprzyjaźnić się z glutenem, znacząco przybierają na wadze.Kolejny mit jest taki,że gluten znajduje się w chlebie i makaronie.
Nic bardziej mylnego. Gluten może znajdować w wielu innych
produktach, nawet tych, które nie kojarzą nam się bezpośrednio ze
zbożami. Białko to jest używane jako dodatek do żywności w postaci
zagęszczaczy, środków aromatyzujących czy słodzących, przez co bardzo
często można je znaleźć w przetworach mlecznych, dżemach, a nawet
wędlinach i piwie. Chciałabym się dowiedzieć więcej na temat glutenu. Czy każdy może być na diecie bezglutenowej?Czy tylko osoby chore na celiakię i cierpiące na nietolerancję tego składnika :)