Kultura picia wina

kultura_picia_wina_2Wiele osób ceni sobie smak wina, często jednak mamy problem z tym: jakie wino pasuje do jakich dań? Jakie kieliszki? Jakie są szczepy wina? Czy warto pójść na degustację win? I najważniejsza kwestia: czy za smaczne wino naprawdę musimy płacić krocie? Zapraszam do zapoznania się z przewodnikiem po świecie wina w pigułce.

Czerwone czy białe…?

Zacznijmy od procesu powstawania wina, czyli winifikacji – fermentacji soku z winogron. Sok z winogron jest zawsze jasny, zatem wydawałoby się, że każde wino powinno być białe. Skąd więc kolor czerwonego wina? A stąd, że do winifikacji win czerwonych używa się nie tylko soku, ale też skórek winogron – to nim wino zawdzięcza swoją piękną czerwoną barwę. Natomiast wino białe powstaje w wyniku fermentacji samego soku. Wyróżnia się również wina różowe posiadające barwę od jasnego różu do jasnej czerwieni.

kultura_picia_wina_4Rodzaje win

Pomijając zawiłą kwestię mnogości szczepów, rozróżniamy wina: stołowe, czyli wytrawne i półwytrawne oraz deserowe, czyli półsłodkie i słodkie. Do tego dochodzą jeszcze bardzo słodkie i mocne wina likierowe.

Ciekawostka: szampan to także wino. Wyróżnione są trzy rodzaje win musujących: właśnie szampan, wino szampańskie (uzyskiwane metodą naturalną) oraz wina musujące (sztucznie nasycone dwutlenkiem węgla).

Wina, oprócz koloru, winifikacji różnią się też aromatem oraz smakiem. Zasada jest prosta: w winach białych odnajdziemy aromaty i smaki owoców jasnych, np.: brzoskwiń, moreli, gruszek, jabłek, cytrusów, owoców egzotycznych oraz białych kwiatów, np.: lipy, rumianku, róży, akacji, piwonii, kwiatu pomarańczy, werbeny. Najpopularniejsze szczepy wina białego to: Chardonnay, Sauvignon Blanc, Riesling.

Wina czerwone z kolei mają aromaty i smaki owoców czerwonych, np.: czarnych i czerwonych porzeczek, truskawek, malin, wiśni, śliwek, jagód, borówek. Najpopularniejsze szczepy wina czerwonego to: Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah, Pinot Noir.

kultura_picia_wina_3Jakie kieliszki do wina?

Kształt i rozmiar kieliszków dopasowany do wina znajduje swoje uzasadnienie w intensywności doznań smakowych – kieliszki do wina białego są mniejsze, smukłe i proste, by wino nie nagrzewało się tak szybko. Poza tym, aromat win białych jest delikatniejszy i mógłby nie być tak wyczuwalny w dużym kieliszku. Z kolei kieliszki do wina czerwonego są większe i bardziej pękate. Są dwa rodzaje kieliszków do wina czerwonego: kieliszki typu Bordeaux (z pękatą czaszą zwężającą się ku górze) oraz kieliszki typu burgund (czasza w kształcie tulipana – jej krawędzie lekko się rozchylają na zewnątrz).

Kieliszki do szampana i win musujących powinny być długie i wąskie, zwężające się ku górze – taki kształt pozwala na obserwowanie uciekających bąbelków i sprawia też, że nie ulatują one zbyt szybko.

W obu przypadkach jednak podnosimy kieliszek za nóżkę. Najczęstszym błędem są za małe i zbyt wąskie kieliszki, a wino potrzebuje trochę przestrzeni, by uwolnić swoje aromaty.

Pamiętajmy też, że wino lejemy do 1/3 objętości kieliszka, czerwone do najszerszej części kieliszka. Natomiast szampan oraz wina musujące powinny wypełnić cały kieliszek.

kultura_picia_wina_5Wino schłodzone czy nie…?

Wina białe i różowe wolą chłód – podawaj je w temperaturze 8-12 °C (spokojnie można je trzymać w lodówce), natomiast czerwone wolą temperaturę pokojową – 16-20 °C. Jeśli jest upał, to lepiej schłodzić wino czerwone w lodówce na 15-20 minut przed podaniem, aniżeli podać je zbyt ciepłe.

A czy wypada do kieliszka wrzucić kostkę lodu lub mieszać wino np. z wodą? Nie do końca. Wino jest bowiem wytwarzane jako pełnowartościowy napój, który nie potrzebuje dodatków – na intensywność smaku, aromaty oraz kolor wpływał doświadczony winiarz, który chciał uzyskać określony efekt. Będąc gościem u kogoś, kto podaje wino, poproszenie o rozcieńczenie wina wodą/sokiem lub kostką lodu może być uznane za brak taktu wobec wyboru wina przez gospodarza.

kultura_picia_wina_6Z czym podawać?

Są dwie szkoły podawania win: jedna głosi, że wina białe podaje się do ryb i drobiu, czerwone do mięsa pieczystego i dziczyzny, a do serów – czerwone o bardzo intensywnym smaku. Druga szkoła podawania wina mówi, że nie jest istotny rodzaj wina dobrany do podawanych potraw, a kolejność podawania: najpierw białe, później czerwone, a także najpierw młodsze wina, później starsze oraz wytrawne przed słodkimi.

Czy warto wybrać się na degustację win?

Z doświadczenia wiem, że taka degustacja to fantastyczny sposób na spędzenie wieczoru z przyjaciółmi bądź rodziną. To nie tylko wydarzenie towarzyskie, ale też informacyjne – tam mamy bowiem styczność z prawdziwymi koneserami wina, którzy znają ten temat od podszewki i możemy im zadać nurtujące nas od dawna pytania dotyczące kultury wina. Sprzedawcy w sklepach z alkoholami, nawet jeśli próbują każdego wina, by móc o nim opowiedzieć klientom, nie zawsze potrafią dobrze doradzić, mimo najszczerszych chęci – wynika to po prostu z braku wiedzy. Na takiej degustacji możemy też podpatrzeć, jak sommelier nalewa wino gościom.

kultura_picia_wina_7Podsumowując – dlaczego właśnie wino?

Kultura picia wina powoli upowszechnia się w Polsce. Najważniejsza w piciu wina jest atmosfera, która mu towarzyszy – każdy gość, które częstujemy winem powinien czuć się komfortowo. Lampka, dwie dobrego wino to doskonały rekwizyt wesołych spotkań towarzyskich, podczas których wszyscy goście dobrze się bawią – wino to nie tylko uczta dla zmysłów, ale przede wszystkim uczta towarzyska. Picie wina można również celebrować w samotności, kiedy czujemy się doskonale w swoim własnym towarzystwie i chcemy uczcić tę chwilę. Kluczem jest celebracja picia wina  – bez przesadnego nadęcia, jednak ma to w sobie coś wzniosłego, czyż nie? Wszak toasty należy wznosić tylko winem bądź szampanem, nigdy zaś wódką, czy piwem.

Na zakończenie życzę Wam wspaniałych wieczorów przy ulubionym winie w gronie osób najbliższych Waszym sercom – wspólnie celebrujcie nadchodzącą jesień.

Komentarze

komentarze

One Reply to “Kultura picia wina”

  1. Pingback: click reference

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Facebook IconTwitter IconŚledź nas n Instagramie!Śledź nas n Instagramie!

Korzystając z tej witryny akceptujesz politykę prywatności więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close