Kulinarne inspiracje z książką „Domowe wypieki”

264613_bigW miniony weekend zaszyłam się w kuchni, by wypróbować kilka ciekawych przepisów z dwóch fantastycznych książek: „Domowe wypieki” Joanny Niedobeckiej i „Delicje i łakocie” Pauliny Krajewskiej. Dzisiaj przybliżę Wam pierwszą z tych pozycji. Uwaga – nie czytać przed śniadaniem, grozi potrzebą otwarcia lodówki…

Jako wielbicielka domowych wypieków, moja kuchenna biblioteczka liczy kilka pokaźnych tomów, a w każdym z nich znajdują się przepisy, do których chętnie wracam. Z „Domowymi wypiekami” jest ten problem, że… mam ochotę zrobić z niej wszystko, dosłownie! Dlatego nie potrafię wskazać, do czego dokładnie chciałabym wracać. Właściwe, kiedy szukałam przepisów, od których zacznę pieczenie, nie potrafiłam się zdecydować – wszystko w niej jest tak apetyczne! Z czystym sumieniem mogę powiedzieć, że spośród książek kucharskich tego rodzaju, bije inne na głowę. Jeśli chodzi o ciasta, jest moim numerem jeden. Przepisy w niej zawarte są bardzo efektowne, stosunkowo proste, smaczne i… bardzo kaloryczne! Kiedy przygotowuję serię nieznanych mi dań z nowych książek kucharskich, raczej rzadko zdarza się, by każde wyszło, było wizualnie ładne i zadowalało smakiem. W tym przypadku ciasta są niezwykle aromatyczne, ale przede wszystkim są smaczne, i to bardzo, o czym zaświadczyć może spora grupa ich testerów. A nie trzeba wspominać, że zadowolenie kubków smakowych dziesięciu osób jednocześnie, nie jest sprawą prostą.

Tort bezowy z masą krówkową
Tort bezowy z masą krówkową
Tort czekoladowo - jabłkowy
Tort czekoladowo – jabłkowy

O tym, jakie były efekty moich kulinarnych eksperymentów z książką „Domowe wypieki” możecie się przekonać na podstawie zdjęć. Patrząc na to, co znalazłam w książce wiem, że na tegoroczne święta na naszym stole pojawią się same cukiernicze nowości, bo do sprawdzenia zostało wiele tortów, serników, ciast, ciasteczek, pralinek i trufli… Fajne jest to, że książkę rozpoczyna trzydzieści kilka stron poświęconych praktycznym, podstawowym poradom, co może być niezwykle przydatne dla wszystkich początkujących cukierników. Bardzo podobają mi się też pomysły dotyczące zdobienia. Często mam problem z oryginalnym udekorowaniem ciasta, a wiem, że mogłoby wyglądać bardziej zachęcająco. Autorka podsuwa sporo koncepcji, na które sama bym nie wpadła, a to dla mnie kolejny duży plus tej pozycji. Proponuje m.in. wykorzystanie folii bąbelkowej… Może brzmi dziwnie, ale jaki efekt!

Szarlotka z budyniem
Szarlotka z budyniem
Sernik na spodzie brownie
Sernik na spodzie brownie

Ponieważ zbliżają się Święta Bożego Narodzenia, niedługo wszyscy zaczną szykować świąteczne menu. Jeżeli chcecie, by na Waszych stołach pojawiło się nowe, budzące podziw ciasto, koniecznie zainteresujcie się tą książką! To także doskonały pomysł na prezent dla kogoś, kto lubi kulinarne zmagania. „Domowe wypieki” są wydane w ładnej twardej okładce, z czerwoną tasiemką, którą można zaznaczyć wybrany przepis. Ponadto kartki są dosyć sztywne i grube, co akurat w moim odczuciu,  jest dużą zaletą jeżeli mowa o książkach kucharskich, do których się często wraca. Spis treści możecie znaleźć TUTAJ.

Biszkopty podłużne
Biszkopty podłużne

To, na tyle jeżeli chodzi o tę pozycję, a już w najbliższych dniach przybliżę drugą książkę – „Delicje i łakocie” – która także rozbudzi Wasze kubki smakowe!


Egzemplarz do recenzji otrzymałyśmy dzięki uprzejmości Wydawnictwa HELION

logo162_35

logo_sensus

Komentarze

komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Facebook IconTwitter IconŚledź nas n Instagramie!Śledź nas n Instagramie!

Korzystając z tej witryny akceptujesz politykę prywatności więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close