„Facet i kuchnia. Smacznie, kreatywnie i bez glutenu”

Kubicki_Facet i kuchnia_mTym razem coś idealnego dla osób, które szukają nietuzinkowej książki kucharskiej, chcą sprawić prezent bliskiej osobie albo jedzą dania nie zawierające glutenu. W ostatnim czasie miałam przyjemność wypróbować przepisy, jakie zawarte są w książce Szymona Kubickiego „Facet i kuchnia. Smacznie, kreatywnie i bez glutenu”. Są one niezwykle twórcze i inspirujące. W zasadzie wśród składników poszczególnych potraw znajdują się czasem takie, których wcześniej bym ze sobą nie połączyła.

Autor jest kucharzem z zamiłowania, a swoją książkę napisał po to, by pokazać, jak bardzo mogą być urozmaicone i kolorowe dania bez glutenu. Wiele z nas nie wyobraża sobie całkowitej rezygnacji z pszennego pieczywa i mąki pszennej, żytniej i razowej. Jednak jak się okazuje ich eliminacja, lub częściowe ograniczenie w naszej diecie, otwiera nam drzwi do nieznanych dotychczas smaków i kombinacji. Kiedy razem z mężem (bo przecież tytuł brzmi „Facet i kuchnia”!) szukaliśmy poszczególnych składników, nie raz były wymienione  produkty, o których nigdy wcześniej nie słyszeliśmy. Jedne z nich były bardziej dostępne inne mniej. Jedne zestawienia smakowały nam idealnie, w innych coś byśmy zmienili. Nie mniej, było to ciekawe doświadczenie, a do części przepisów na pewno będziemy powracali.

Pasta al pomodoro fresco (w naszym wydaniu nieco więcej pesto)
Pasta al pomodoro fresco (w naszym wydaniu nieco więcej pesto)
Zupa krem z pieczonych buraków
Zupa krem z pieczonych buraków
Placki z cukinii
Placki z cukinii

W książce znajduje się podział przepisów ze względu na wykorzystanie poszczególnych warzyw, jaj, serów, mąk, kasz, czy kakao, dlatego łatwo znaleźć to, czego się w danej chwili szuka. Pozycja ta jest wręcz idealna dla tych, których zdrowie wymaga całkowitego wykluczenia z diety glutenu. Ale nawet jeżeli nie musicie być na diecie bezglutenowej, także uczciwie polecam książkę. Dzięki niej wypróbujecie mąki, makarony i inne produkty o mniej popularnych nazwach, cennych właściwościach i interesującym smaku. Do tej pory wiele z nich najzwyczajniej w świecie omijałam przechodząc obok sklepowych półek, ponieważ nie miałam pojęcia, do czego mogą być wykorzystane. Teraz mam ich w domu pewien zapas i nie sądzę, by miały się zmarnować.

Leniwe pierogi z sosem truskawkowym (w naszym wydaniu z konfiturą porzeczkową)
Leniwe pierogi z sosem truskawkowym (w naszym wydaniu z konfiturą porzeczkową)
Domowa wytrawna nutella
Domowa wytrawna nutella

Poza tym, drodzy Panowie, jeśli szukacie książki kucharskiej dla siebie – to jest coś dla Was. Jest napisana fajnym językiem, wszystkie „zabiegi kulinarne” są dokładnie przedstawione, a przepisy są łatwe do wykonania. Możecie więc zaimponować podczas romantycznej kolacji daniem, którego wybranka serca nie zna. Drogie Panie, jeśli chcecie zachęcić swoją drugą połowę do gotowania i większego zaangażowania w kuchni, wręczenie tej książki jest doskonałym rozwiązaniem! Przyznam szczerze, że w oczach mojego męża aż zaświeciły się gwiazdki – ktoś stworzył książkę kucharską dla faceta! Nie muszę chyba wspominać, że szybko zrobiliśmy zakupy (niekoniecznie z mojej inicjatywy), a ja byłam wypraszana z kuchni. Efekty? Część dań przygotował mój domowy kucharz, część ja, a rezultaty naszych kulinarnych zmagań możecie zobaczyć na zdjęciach. Co prawda nie wszystkie dania wyszły równie atrakcyjnie, jak na zdjęciach w książce Pana Kubickiego, ale… myślę, że smakowo były w porządku.

Ciastka brownie z kaszy jaglanej (w naszym wydaniu rodzynki zamiast daktyli)
Ciastka brownie z kaszy jaglanej (w naszym wydaniu rodzynki zamiast daktyli)
Czekoladowy koktajl z brzoskwiniami
Czekoladowy koktajl z brzoskwiniami

Egzemplarz recenzencki otrzymałam dzięki uprzejmości Wydawnictwa Literackiego

Wydawnictwo Literackie

Komentarze

komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Facebook IconTwitter IconŚledź nas n Instagramie!Śledź nas n Instagramie!

Korzystając z tej witryny akceptujesz politykę prywatności więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close