Savoir vivre przy stole, czyli podstawowe zasady dobrych manier

Niezależnie czy przyjmujemy do siebie gości, czy też wybieramy się ze znajomymi do restauracji, warto przestrzegać kilku zasad dotyczących zachowania przy stole. Szczególnie gdy wybieramy się na wielką galę lub bankiet dawna dworska etykieta ma ogromne znaczenie. Jak nie popełnić gafy przy stole i zachowywać się zgodnie z zasadami savoir-vivre?

Co zrobić z elegancką serwetką?

Wyobraźmy sobie, że podchodzimy do elegancko nakrytego stołu, a na naszym talerzu widzimy pięknie zawiniętą serwetkę. Co wówczas należy zrobić? Przede wszystkim serwetka wbrew pozorom nie jest dekoracją i nie zostawiamy jej złożonej przy talerzu. Należy ją rozłożyć na kolanach poniżej linii stołu. Podczas oficjalnej kolacji gospodarz pierwszy rozkłada serwetkę, dając sygnał do rozpoczęcia posiłku. Pod żadnym pozorem nie należy wkładać serwetki za kołnierz ani za rękawy. Po skończonym posiłku wystarczy ją złożyć na pół i położyć po prawej stronie nakrycia.

Ułożenie sztućców

Chyba jednym z największych problemów jest wybranie odpowiednich sztućców w zależności od spożywanego dania. Po lewej stronie talerza znajduje się mały widelec do przystawki (na zewnątrz), obok niego widelec do głównego posiłku. Po prawej stronie najbliżej talerza znajdziemy nóż do dania głównego, a obok niego łyżkę do zupy. Nad zastawą położony jest widelczyk do ciasta, a nad nim łyżeczka do deseru – nie służy ona jednak do mieszania herbaty! Do tego celu przeznaczona jest łyżeczka obok filiżanki (podpowiada autor bloga o luksusie). Warto wiedzieć, że nóż do pieczywa znajdziemy po lewej stronie zastawy na górze – powinien spoczywać na małym talerzyku. A co z kieliszkami do napojów? Po lewej stronie powinien być ustawiony kieliszek lub szklanka do wody, na środku kieliszek do czerwonego wina, a po prawej kieliszek do białego wina.

Jak posługiwać się sztućcami?

Umiejętne posługiwanie się sztućcami nie tylko dodaje nam pewności siebie, ale również daje sygnał kelnerowi, na jakim etapie jedzenia jesteśmy. Gdy kończymy posiłek, sztućce układamy równolegle na godzinie 5, natomiast jeżeli jeszcze nie skończyliśmy jeść, należy odłożyć nóż i widelec na godzinie 7 i 5. W tym przypadku sztućce nie powinny się stykać. Przeciwnie, jeżeli chcemy poprosić o dokładkę, należy je ułożyć tak, aby zetknęły się główkami. Warto pamiętać, że raz użyte sztućce nie mogą znaleźć się na stole, ani opierać o niego, muszą pozostać już na talerzu i w naszych dłoniach.

Spożywanie kłopotliwych potraw

Przede wszystkim podczas imprez formalnych nie należy dmuchać na potrawę, jeżeli jest gorąca – wystarczy poczekać, aż trochę przestygnie. Jak jeść poszczególne potrawy?

  • Spaghetti jemy za pomocą widelca i łyżki, na której nawijamy makaron. Widelec powinien być trzymany w prawej dłoni, natomiast łyżka w lewej.
  • Małże przekładamy na swój talerz, skrapiamy cytryną i delikatnie wydłubujemy mięso widelcem.
  • Kawior otrzymujemy przeważnie w miseczce umieszczonej w wodzie. Należy nałożyć trochę kawioru na talerz, skropić sokiem z cytryny i jeść widelcem, zagryzając chlebem.
  • Cytrynę otrzymujemy nie tylko do herbaty, ale również ryb i owoców morza. Plasterek powinniśmy widelcem położyć na potrawie i docisnąć nożem. Podczas mniej formalnych przyjęć możemy ją po prostu wycisnąć, trzymając za skórkę.
  • Żabie udka jemy wyłącznie palcami, rozłamując części i ogryzając (podobnie żeberka czy kotlety jagnięce z kością).
  • Ryby z ościami mogą sprawić spore problemy. Ości usuwamy z ust palcami, zasłaniając usta i odkładamy na brzeg talerza lub specjalny talerzyk.
  • W zupie mogą pływać np. kawałki mięsa. Należy w pierwszej kolejności zjeść zupę, a następnie dodatek za pomocą noża i widelca. Niekulturalnie jest przechylanie głębokiego talerza z zupą (na dnie może zostać trochę płynu). Zupę podaną w filiżance wypijamy, podnosząc naczynie do ust. Nie wolno tego robić, gdy zupa jest w bulionówce, czyli naczyniu z dwoma uszkami.

Co zrobić z rękami?

Może to się wydawać niewygodne, ale podczas oficjalnych kolacji dłonie powinny leżeć przy stole na wysokości talerza (podczas przerwy w posiłku). Nie należy opierać łokci o stół, trzymać jednej ręki pod stołem, a drugiej na stole, ani bawić się sztućcami. Podczas spożywania zupy lewą rękę trzymamy na brzegu stoły, a prawą podnosimy łyżkę do ust. Należy przy tym siedzieć prosto i nie zniżać głowy do talerza.