Polityka prywatności

 

Polityka Prywatności portalu Kulturantki.pl

Niniejsza polityka prywatności opisuje zasady postępowania z danymi osobowymi oraz informuje o wykorzystywaniu plików cookies w ramach funkcjonowania portalu Kulturantki.pl pod adresem www.kulturantki.pl.

Właścicielem portalu Kulturantki.pl jest Anna Kuligowicz, zamieszkała w Warszawie (Polska). Kontakt z właścicielką jest możliwy poprzez formularz kontaktowy dostępny na fanpage’u portalu w serwisie Facebook lub pod adresem mailowym – ania@kulturantki.pl.

Administratorami danych są:

Anna Kuligowicz – ania@kulturantki.pl

Ewa Mikosz – Malara – ewa@kulturantki.pl

Katarzyna Olchowy – kasia@kulturantki.pl

 

§1

DEFINICJE

Na potrzeby niniejszej polityki prywatności, przyjmuje się następujące znaczenie poniższych pojęć:

  1. Administratorzy:

– właściciel bloga, Anna Kuligowicz, zamieszkała w Warszawie. Kontakt mailowy: ania@kulturantk.pl .

– Ewa Mikosz – Malara, zamieszkała w Zabrzu. Kontakt mailowy: ewa@kulturantki.pl .

– Katarzyna Olchowy, zamieszkała w Stargardzie. Kontakt mailowy: kasia@kulturantki.pl .

  1. Portal – portal dostępny pod adresem www.kulturantki.pl, na platformie WordPress (wordpress.com), domena w serwisie Home.pl (home.pl), hosting w serwisie Zenbox (zenbox.pl).
  2. Użytkownik – każda osoba fizyczna lub prawna, korzystająca z Portalu.
  3. Pliki cookies (ciasteczka) – dane informatyczne, w szczególności pliki tekstowe, które są przechowywane w urządzeniu końcowym Użytkownika [np. komputerze, smartfonie, tablecie], ponadto mogą być one odczytywane przez system teleinformatyczny Administratora.

 

§2

DANE OSOBOWE

  1. Przetwarzanie danych.
  2. Administratorem danych Użytkownika są wyłącznie Administratorzy opisani w §1 pkt 1.
  3. Administrator przetwarza dane osobowe Użytkowników w celach odpowiadających zgodom odebranym od Użytkowników za pomocą formularzy dostępnych na Portalu.
  4. Administrator gwarantuje poufność wszelkich udostępnionych mu danych osobowych przez Użytkownika.
  5. Podanie danych przez Użytkownika.

4a. Podanie danych przez Użytkownika zawsze jest w pełni dobrowolne.

4b. Niewyrażenie zgody na podanie danych przez Użytkownika może skutkować brakiem dostępu do niektórych funkcji Portalu.

III. Gromadzenie danych przez Administratora.

  1. Dane osobowe Administrator gromadzi z należytą starannością oraz odpowiednio chroni je przed dostępem do nich przez osoby do tego nieupoważnione za pomocą narzędzi udostępnianych na platformie WordPress.
  2. Administrator nie udostępnia danych przekazywanych mu przez Użytkowników jakimkolwiek podmiotom trzecim.
  3. Administrator nie jest w stanie określić czasu przechowywania zgromadzonych danych ze względu na ich specyfikę. Nie będą przechowywane dłużej niż do zamknięcia Portalu.
  4. Podstawa przetwarzania danych.
  5. Dane w celach opisanych w §2 pkt 2 przetwarzane będą na podstawie Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 roku w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (RODO) oraz ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych.
  6. Uprawnienia Użytkowników.
  7. Użytkownikowi przysługują uprawnienia wynikające z aktów prawnych wskazanych w §2 pkt 7, w tym w szczególności do:
  8. prawo żądania dostępu do swoich danych, ich sprostowania, usunięcia, czy też ograniczenia ich przetwarzania;
  9. prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych;
  10. prawo do przenoszenia danych;
  11. prawo do cofnięcia zgody na przetwarzanie danych w określonym celu, w przypadku gdy Użytkownik uprzednio taką zgodę wyraził;
  12. prawo do wniesienia skargi do organu nadzorczego w związku z przetwarzaniem oraz gromadzeniem danych przez Administratora.

§3

SYSTEM KOMENTARZY

  1. Portal korzysta z zewnętrznego systemu komentarzy Disqus.
  2. Użytkownik zostawiając komentarz na blogu wyraża zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez system komentarzy Disqus zgodnie z jego polityką prywatności.
  3. Komentarze Użytkownika wyświetlane są na blogu, ale przechowywane są na platformie Disqus.
  4. Administrator nie administruje danymi Użytkownika koniecznymi do pozostawienia komentarza w systemie Disqus.

§4

PLIKI COOKIES

  1. Administrator wykorzystuje pliki cookies w celu:
  2. zapewnienia prawidłowego działania Portalu;
  3. dostosowania zawartości strony do preferencji Użytkownika;
  4. w celach statystycznych;
  5. w celach marketingowych.
  6. Każdy Użytkownik ma możliwość konfiguracji swojej przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym Użytkownika [np. komputerze, smartfonie, tablecie].

2a. Dokonanie przez Użytkownika powyżej opisanej czynności może prowadzić do tego, że korzystanie z Portalu będzie utrudnione.

 

§5

POZOSTAŁE TECHNOLOGIE

Administrator informuje Użytkownika, że stosuje na swoim Portalu technologie śledzące działania przez niego podejmowane w ramach jego aktywności na Portalu:

  1. widget Facebook umożliwiający polubienie i obserwowanie naszego profilu w tym serwisie;
  2. widget Instagram umożliwiający obserwowanie naszego profilu w tym serwisie;
  3. widget Twitter umożliwiający obserwowanie naszego profilu w tym serwisie;
  4. widget Pinterest umożliwiający obserwowanie naszego profilu w tym serwisie;
  5. widget Google + umożliwiający obserwowanie naszego profilu w tym serwisie;
  6. kod śledzenia Google Analitycs w celach analizy statystyki Portalu;
  7. widget BuyBox umożliwiający bezpośrednie przekierowanie do sklepu internetowego w celu zakupu recenzowanego produktu.

§6

POSTY SPONSOROWANE

  1. Na Portalu zamieszczane są posty sponsorowane w postaci recenzji książek lub artykułów tematycznych.
  2. Post sponsorowany zawiera reklamę produktu w postaci książki, recenzję oraz logo wydawnictwa, które przekazało ją do recenzji albo informacje o reklamowanych produktach lub usługach związanych z szeroko pojętą kulturą, w tym w szczególności muzyką i sztuką.
  3. Posty sponsorowane zamieszczane są na Portalu wyłącznie w celach marketingowych.
  4. W postach sponsorowanych mogą być zamieszczone linki prowadzące do:
  5. sklepów internetowych umożliwiających kupno zrecenzowanej książki lub reklamowanego produktu czy usługi;
  6. strony wydawnictwa, które przekazało książkę do recenzji;
  7. strony autorskiej lub serwisu autora danej książki;
  8. strony producenta lub dystrybutora reklamowanego produktu czy usługi.

Powyżej wskazane linki prowadzą do stron należących i zarządzanych przez osoby trzecie. Administrator nie odpowiada za dostępność oraz jakość tych stron.