Wegetariańska kuchnia włoska

Kuchnia włoska kojarzy się przede wszystkim z takimi potrawami, jak spaghetti bolognese, czy pizza. Do tej pory myślałam, że wiele regionalnych dań włoskich jest na bazie mięsa. Korzystając z książek kulinarnych z przepisami na włoskie potrawy, jako wegetarianka mogłam je wykorzystać fragmentarycznie. Rosalba Gioffre wraz ze swoją książką „Vegano Italiano. Wegańskie smaki tradycyjnej kuchni włoskiej” zabiera w podróż kulinarną w zupełnie innym wydaniu.

Nie będę ukrywała, że tym, co zachwyciło mnie od pierwszego momentu była możliwość skorzystania ze wszystkich przepisów. A że jest ich przeszło 150, jest z czego wybierać. Z różnych powodów coraz więcej osób przechodzi na dietę wegetariańską. Część przez swoje poglądy, inni przez zdrowie albo smak. Nie mniej jednak wielu badaczy udowadnia, że kierunek ten jest prawidłowy i jeżeli dieta będzie odpowiednio urozmaicona, jest korzystna nie tylko dla zdrowia, ale także środowiska naturalnego.

Wśród włoskich smaków zdrowo i naturalnie

Jeżeli chcemy dbać o swój organizm, musimy decydować się na produkty jak najmniej przetworzone, nie pryskane i przechowywane przez taki czas, by nadal były świeże i zawierały witaminy. Jest to kolejna rzecz, która podoba mi się w książce Rosalby Gioffre.  Postawiła na produkty lokalne. Co prawda nie wszystkie rzeczywiście są takie w naszej strefie klimatycznej, ale większość. Poza tym podzieliła przepisy na pory roku, a co za tym idzie, proponuje nam takie potrawy, które można przygotować z tego, co jest akurat w sklepie. Podczas pisania autorka inspirowała się recepturami mamy, babci, ciotek. Wszystkie panie są mieszkankami Włoch i dzielą się tylko tradycyjnymi recepturami.

Dla kogo?

Wśród przepisów znaleźć można między innymi fenkuł alla pizzaiola, bakłażany „a fungo” z sosem miętowym, pomarańcze w cieście francuskim, czy lazanię z grzybami i karczochami. Smakowicie brzmiących i wyglądających potraw jest znacznie więcej. Komu polecam ten tytuł? Na pewno wegetarianom, którzy mogą w pełni rozkoszować się tradycyjnymi włoskimi daniami. Jednak „Vegano Italiano” spodoba się wszystkim kochającym włoskie smaki, a którzy nie wyobrażają sobie jedzenia bez udziału mięsa. Sądzę, że możecie być miło zaskoczeni.


Za książkę do recenzji dziękujemy: