Rozsmakuj się we włoskich specjałach

Mariolę Bojarską-Ferenc zapewne wszyscy kojarzą albo z telewizji albo z książek o zdrowym odżywianiu. Niedawno premierę miał jej najnowszy tytuł „Smakuj życie. Gotowanie nasza pasja”, której współautorem jest młodszy syn dziennikarki, Aleksander Ferenc. W książce znajdziecie wiele przepisów kuchni włoskiej, ale nie tylko.

Pierwsze, co mnie zauroczyło, kiedy wzięłam do ręki książkę, to jej piękna szata graficzna. „Smakuj życie” zawiera wiele pięknych fotografii i zanim dotrzemy do części z przepisami, już czujemy włoskie smaki na podniebieniu.

Zanim zaczniesz gotować

Autorzy zabierają nas w kulinarną podróż, ale zanim przenosimy się do Włoch opowiadają o swoim domu, wspólnym gotowaniu, rozsmakowywaniu się w potrawach, rodzinnych tradycjach kuchennych. Jest trochę o zachęcaniu dzieci do gotowania, trochę o pobycie Aleksa we Włoszech w trakcie studiów. Nieco o samodzielności w kuchni, ale przede wszystkim jest pasja. Miłość do poznawania kulinarnych nowości jest widoczna na każdej stronie. Z każdego zdjęcia bije radość. Jest to tak optymistyczne, że czytelnik od razu chce także rozsmakować się we włoskich specjałach. Ponieważ Aleksander Ferenc przez długi czas mieszkał we Włoszech, opowiada o przyzwyczajeniach Włochów, ich preferencjach kulinarnych i stylu życia. Bo nie ulega wątpliwości, że kuchnia to nie tylko jedzenie – to styl życia. W książce jest wiele ciekawostek, w tym na temat serów i makaronów.

Rozsmakuj się we włoskich smakach

A kiedy mentalnie przenosimy się na włoską ziemię, autorzy książki zapraszają nas do kuchni i wypróbowania wielu ciekawych przepisów. Wśród 75 potraw znajdują się przystawki, dania z makaronów, mięs i ryb. Jednak nie są one w żaden sposób zmieniane, dlatego mamy okazję spróbować tego, co na co dzień jedzą Włosi. Myślę, że każdy może znaleźć wśród nich specjały, w których się zakocha, a jeżeli przystąpi do gotowania bezpośrednio po tym jak przeczytana będzie pierwsza część, przyjemność z przygotowywania i spożywania dań będzie jeszcze większa. Wspomniane wyżej barwne fotografie są w obu częściach książki. Najpierw, kiedy zapoznajemy się ze spostrzeżeniami autorów i włoską mentalnością. Następnie, kiedy sami chcemy coś przyrządzić.


Za egzemplarz do recenzji dziękujemy: