Przysmaki z gruzińskim rodowodem – Giorgi Maglakelidze, Tajemnice gruzińskiego smaku

Kuchnia gruzińska w ostatnim czasie staje się co raz bardziej popularna, zyskując regularnie nowych zwolenników. Giorgi Maglakelidze, zdradzi Wam tajemnice smaków jego rodzinnego kraju. Jesteście gotowi na tę feerię doznań?

Każdy kraj ma charakterystyczną dla siebie kuchnię, z różnorodnymi potrawami. Jednak kuchnia gruzińska ma w sobie coś, co powoduje, że jest wyjątkowa i co raz bardziej popularna. Z całą pewnością jest to zasługa ferii smaków, jakie oferuje. Ale co jeszcze? Myślę, że wpływ ma na to również cała kultura tego kraju, przywiązanie do tradycji i cenienie wartości rodzinnych. Najlepsza kuchnia to ta, w którą wkłada się całe serce.

Giorgi Maglakelidze to mieszkający od siedemnastu lat w Polsce, tłumacz przysięgły z zawodu, a kucharz z zamiłowania. W swojej książce przedstawia siedemdziesiąt dziewięć przepisów znajdujących się w jego rodzinie od pokoleń.

Kultura i kuchnia

Zanim autor wprowadzi nas w tajniki kuchni jego kraju rodzinnego, krótko przestawia kulturę gruzińską i jej najbardziej charakterystyczne cechy. Opowiada o gruzińskiej gościnności, tradycyjnej gruzińskiej biesiadzie, która nosi nazwę supra oraz jej zasadach, które warto znać, zasiadając do stołu z Gruzinami. Podczas biesiady ważne miejsce zajmują toasty, wygłaszane wyłącznie przez tamadę, czyli wybranego przez uczestników uczty przewodnika. Kilka z nich, tych mniej tradycyjnych, tzw. „wolnych”, autor wykorzystał pomiędzy rozdziałami przepisów, by zapoznać czytelników z kulturą gruzińską, historią kraju i jej tradycjami. Zdradza również sekret, nierzadko całonocnych, biesiad, które Gruzini, mimo spożywania dużych ilości wina, spędzają w trzeźwości.

Książka podzielona jest na jedenaście działów. Znajdziecie tu przepisy na dania mączne, zupy, sałatki, mchali (przystawki), dania z bakłażana, z fasoli, z ryb, dania mięsne, sosy, coś na ząb, czyli przegryzki, a także przetwory i marynaty. Każdy z przepisów wzbogacony jest apetyczną fotografią, której sam widok zachęca do przygotowania i skosztowania tych specjałów. Przedstawione potrawy są proste w wykonaniu.

Jeśli jesteście koneserami kuchni gruzińskiej, a może dopiero chcielibyście tej kuchni spróbować i z nią poeksperymentować, to ta książka będzie dla Was znakomitym rozwiązaniem. „Tajemnice gruzińskiego smaku” będą również doskonałym prezentem dla kogoś bliskiego. Książka jest wydana w twardej oprawie, z przepięknymi fotografiami potraw oraz krajobrazów, które wręcz zachęcają do wyjazdu i bliższego poznania tego kraju.

Za egzemplarz do recenzji dziękujemy wydawnictwu