Gotuj jak rolnik!

Dzisiaj chcę Wam zaprezentować tytuł, który stanowi pomost między poradnikiem a książką kucharską. Jest w niej dawka wskazówek na temat uprawy roślin i hodowli zwierząt i jeszcze więcej przepisów. Coraz bardziej wychodzimy z założenia, że należy unikać potraw ze sztucznymi dodatkami, dlatego książka „Spiżarnia rolnika. Przepisy i sposoby jak lepiej jeść” Niklasa Kampargarda doskonale wpasowuje się w te trendy.

Czy musimy być rolnikami, by zdrowo jeść i być bliżej natury? Jak pokazuje autor, absolutnie nie! Żeby mieć swoje małe uprawy, wystarczy nawet balkon. Nie ma co prawda opisu jak to przygotować wszystko od ziarenka po zbiór plonów, ale na pewno znajdziecie ciekawostki, o których nie wiedzieliście.

Przepisy, z których skorzysta każdy

Rozdziały zostały podzielone tematycznie. Myślę, że jeżeli chodzi o gotowanie, każda grupa koneserów znajdzie coś odpowiedniego. Jest szereg receptur dla wielbicieli mleka. Jak nie macie krowy, nie przejmujcie się, Rolnik i tak pokazuje jak zrobić własny ser! Jest też część przygotowana dla mięsożernych. Zatem jeżeli marzyliście o domowych kiełbaskach albo pasztetach, być może odpowiedź jest w książce. No i oczywiście raj dla wegetarian! Jest wiele pomysłów na to, co rośnie na polu. To, co zwróciło moją uwagę to chleby i ciasta buraczkowe, czy marchewkowe, które nie tylko wprowadzą do kuchni nowy smak, ale są też zdrowe.

Książka dla gotujących zdrowo

„Spiżarnia rolnika” to dobry tytuł dla osób, które mają swoje ogródki działkowe, sami coś uprawiają albo mają zaprzyjaźnionych rolników, którzy chętnie dzielą się plonami. Przepisy są proste, ale dające satysfakcję. Bo czyż nie lepiej sięgnąć po keczup własnej produkcji? To, co przemawia za tym tytułem, to ładna oprawa graficzna. Zamieszczone wewnątrz zdjęcia, od razu wprowadzają nas w sielską wiejską atmosferę i skłaniają, żeby coś zdrowego przygotować.

„W Spiżarni rolnika  radzę, jak dbać o plony i przerabiać je na smakowite delikatesy. Jak zrobić fantastyczną kiełbasę z dziczyzny albo jak z własnoręcznie wyhodowanych papryczek chili przyrządzić przepyszny słodki sos. Wiele z tych przepisów i wskazówek było przekazywanych z pokolenia na pokolenie. Dawniej spiżarnia była jednym z najważniejszych pomieszczeń w domu. Tam oraz w piwnicy i ziemiance można było przechowywać żywność i dzięki temu jeść smacznie przez dwanaście miesięcy w roku”.


Za książkę do recenzji dziękujemy: